Start     Sicilien     Sevärdheter     Aktiviteter     Bilder     Gästbok     Länkar     Kontakt             Rom     Azorerna     New York   

Maffian på Sicilien

 

Som turist på Sicilien behöver du inte oroa dig för maffian. Du kommer inte att märka av dem överhuvudtaget. Möjlighen att du ser någon som du kanske misstänker tillhör maffian.

 

I Palermo kan det var bra att undvika de skummaste kvarteren nattetid för visst finns det brottslighet där som på andra ställen. Maffian tjänar pengar på det mesta, även turismen så de undviker förstås att skrämma bort en inkomstkälla.

 

Maffian eller La Cosa Nostra som den också kallas och som betyder ”vår sak” är en organiserad kriminell verksamhet som från början hade visst folkligt stöd eftersom det var ett sätt att revoltera mot de styrande.

 

I dag gör man vad man kan för att bekämpa maffian som med våld och mutor trots det ser till att behålla sin makt.

 

Maffian styrs hierarkiskt med några få familjer i toppen som utåt sett har en legal fasad. De är verksamma inom de traditionella illegala verksamheterna som spel, droger och vanliga brott men de har även makt inom alla grenar, även politiken där de ser till att få som de vill och de nästlar sig även in på fler andra områden för att få ekonomisk vinning. Den vanligaste verksamheten är dock ändå sk. beskyddarverksamhet där man helt enkelt tvingas betala maffian för få beskydd. Oftast är det maffian själva som man skyddas från men de skyddar gärna vad som helst från vad som helst bara de får betalt.

 

Ett par exempel som visserligen bara är spekulationer men ändå visar hur det kan gå till: Vid Giardino Naxos går sjöarna på vintern hårt åt stranden vilket medför stora kostnader varje år för reparationer. För att undvika att det händer fick man EU-bidrag på 25 miljoner för flera år sedan. Pengarna skulle gå till att bygga en pir. Än i dag har det inte byggts någon pir, pengarna lät ha hamnat i fickorna på maffian.

 

I över 70 år har det pratats om en bro över Messinasundet till fastlandet. Det skulle gynna transporterna och ge inkomster till Sicilien. Att det inte blivit någon bro tror man beror på att Maffian som äger det mesta av sjötransporterna helt enkelt inte vill förlora de inkomsterna.

 

 

 

Maffian - Sicilien

 

Kyrkan på bilden figurerade i filmen Gudfadern som bl.a. spelades in på Sicilien.