Start     Sicilien     Sevärdheter     Aktiviteter     Bilder     Gästbok     Länkar     Kontakt             Rom     Azorerna     New York   

Etna - Sicilien

 

EtnaEtna är Europas högsta aktiva vulkan och besöker du Sicilien ska du passa på att besöka henne. Det är en upplevelse att vistas uppe vid toppen där marken är varm och det pyser och ryker ur flera kratrar.

 

Vill man besöka Etna tar man sig först till Rifugio Sapienza. Därifrån kan man sedan ta sig med linbana eller jeepar upp till toppen (eller om man ha god kondition så vandrar man). Väl däruppe möts man av ett fantastiskt ”mån”-landskap och om vädret är klart, en underbar utsikt över Sicilien. Det går att vandra runt de ångande krateröppningarna och på vissa ställen gör svavel och andra kemikalier och mineraler att kratermynningarna skiftar i grönt, gult och rött.


 

 

Det kan bli lite kyligt här uppe om det blåser så det är en bra idé att ha lite extra kläder med sig. Linbanan som utgår från Rifugio Sapienza används även på vintrarna men då av skidåkare. Etna täcks nämligen ofta på vintern av snö och du kan t.o.m. se resterna av den på sommaren.


I Rifugio Sapienza kan du lära dig mer om Etna men här finns också en restuarang, fik och souvenirshoppar. Vill du inte ta dig ändå upp på toppen av Etna kan du även besöka de kratrar som finns intill. Rifugio Sapienza förstördes för övrigt av rinnande lava vid ett utbrott 1983 men har byggts upp på nytt.

 

Etna ligger ca: 3 300 meter över havet och hade sitt senaste utbrott 2008. Det var ett mindre utbrott. Eftersom vulkanen är aktiv och då och då får utbrott blir de sällan våldsamma även om de ibland har orsakat tragiska katastrofer.

 

Det mest kända inträffade 1669 då staden Catania förstördes men 1908 orsakade Etna en jordbävning då närmare 100 000 människor dog i Messina.


Etna är med andra ord inte helt ofarlig. Lavan som kastas ut vid utbrotten och rinner nerför berget rör sig ganska långsamt. Det gör att den det nuförtiden sällan är någon risk för människorna som snabbt kan evakueras men däremot kan lavaströmmarna ställa till med stora materiella skador.

 

Som kuriosa kan nämnas att utbrotten mellan 2001-2003 filmades av Lucasfilm och sedan användes i Star Wars Episod III som en del i landskapen på planeten Mustafar.

 

 

 

Etna - Sicilien

 

Läs även om Stromboli på Siilien »

 


Share