Start     Sicilien     Sevärdheter     Aktiviteter     Bilder     Gästbok     Länkar     Kontakt             Rom     Azorerna     New York   

Historiska platser och arkitektur på Sicilien

 

Det finns otroligt mycket att se på Sicilien för den som är intresserad av historia och arkitektur. Här har jag bara tagit upp några få exempel på vad som finns att se.

 

Villa Romana del Casale - Catania

Villa Romana del Casale ligger vid Piazza Armerina, en bit från Catania. Det är en enorm romersk kejsarvilla från det sentida romarriket som begravdes under ett jordskred på 1100-talet. Den började grävas ur redan i slutet på 20-talet och arbetet var inte klart förrän på 60-talet. Då visade det sig att det man funnit var ett välbevarat exempel på skickligt konsthantverk vilket gjorde villan världsberömd. Arkitekturen och speciellt golvmosaikerna var väl bevarade och i dag har villan många besökare.

 

 

Palazzo dei Normanni - norra Palermo

Palatset byggdes av araberna på 1000-talet ovanpå ruinerna av en romerkst fästning. Det är utsmyckat med vacker mosaik och många fresker. Det var även ett kungligt palats när normanderna hade makten på Sicilien.

San Domenico - norra Palermo

San Domenico är en tidstypisk barockkyrka som är rikt utsmyckad med statyer och kolonner och fasaden pryds av två vackra klocktorn. Basilikan är över 600 år gammal och har byggts om vid flera tillfällen. Ganska typiskt för många av bygganderna på Sicilien då det passerat många kulturer och trender på ön.

Fontana Pretoria – norra Palermo

Kallades förr ”skammens fontän” eftersom den är utsmyckad med nakna statyer. Fontana Pretoria är rikt utsmyckad med skulpturer i from av varelser hämtade från mytologin. Den ritades urpsrungligen 1552-1555 för en villaträdgård men flyttades senare till det torg som det står på idag.

Katedralen – södra Palermo

Katedralen uppfördes mellan 1179-1185 och är utförd i normandisk stil och den har byggts om ett flertal gånger sedan dess. Därför innehåller den även många olika byggnadsstilar och utsmyckningar. Du hittar bl.a. en portik i katalansk gotisk stil, kupolen är barockstil, tornen är utförda med fönster i gotisk stil osv.

Katedralen i Cefalù

Katedralen är utförd i normandisk stil och lät uppföras av Roger II på 1100-talet. Cefalù är en liten stad och katedralen känns verkligen stor i förhållande till den lilla staden.

 

 

Sciacca termerna

Ruinerna av anläggningen ligger i staden Sciacca och är Siciliens äldsta badhus. Ritades av Daidalos.

Castello di Lombardo - Enna

En ståtlig medeltida fästning som byggdes ovanpå en äldre arabisk befästning.

Teatern i Segesta

En stor halvcirkelformad utomhusteater som ligger på toppen av Monte Barbaro är en gammal grekisk teater och utsikten här uppifrån är fantastisk.

Apollons tempel – Ortigia, Syrakusa

På än Ortigia utanför Syrakusa finns ett gammalt tempel som uppfördes på 500-talet som en hyllning till Apollon. Det är det äldsta bevarade doriska templet i hela västeuropa.

Megara Hyblaea

En av de första grekiska kolonierna grundades vid Magera 728 f.kr. Det sägs att grundarna hade rymt från Kreta och att de var anhängare av Daidalos. Ruinerna är relativt välbevarade med tanke på dess ålder. Utgrävningarna leddes bl.a. av den kände arkeologen Paolo Orsi.

 

 

 

Läs även om Siciliens Historia »

 


Share