Start     Sicilien     Sevärdheter     Aktiviteter     Bilder     Gästbok     Länkar     Kontakt             Rom     Azorerna     New York   

Reseguide - Sicilien

 

Sicilien erbjuder det mesta med en vacker varierande natur, ett kuperat landskap med sköna sandstränder och dramatiska klippor, gassande sol, medelhavets kristallklara azurblå vatten och aktiviteter som passar de flesta.

 

Sicilien är en även gastronomisk upplevelse. Den vulkaniska jorden gör att växterna trivs och råvarorna som ingår i mat & dryck är av högsta kvalitet.

 

Kulturen och historien med vacker arkitektur och många lämningar från olika tidsepoker gör att det finns mycket att se. Landskapen och framförallt vulkanen Etna gör att det finns mycket att upptäcka.

 

På Sicilien finns det något för alla!

 

Historia

Sicilien har en lång brokig historia som satt sina spår och i modern tid har fascister, kommunister och maffian format Sicilien och dess befolkning. Här finns mycket att upptäcka, från ruiner av grekiska tempel till inspelningsplatser från gudfadern.

Mat och dryck
Sicilien har ett berömt kök, en utveckling av det italienska där underbara pasatsåser med mycket kryddor och örter tillsammans med färsk nyfångad fisk och skaldjur satt präglar utbudet.

 

Ta sig runt

Buss är ett utmärkt sätt att ta sig runt men det finns även tåg som går mellan Syracusa- Messina-Palermo. Tåg mellan t.ex. Cefalù och Palermo tar ca: 45 minuter och kostar runt 80 kr. Hyrbil kostar från 200 kr per dygn. Taxi kostar mellan 30-40 kr. kilometern.
Det finns även båtturer til många av öarna runt Sicilien.
www.interbus.it

 

Valuta

Euro. 1 euro = drygt 9 kronor.
De flesta kreditkort accepteras på de flesta ställen och det finns ganska gott om bankomater i de större städerna och även de mindre (dock inte de minsta) har oftast minst en bankomat.


Priser

Priserna är ungefär som i Sverige.
Vissa saker dyrare, andra billigare.

Ett dubbelrum kostar mellan 500-1000 kronor.
En komplett middag går på mellan 200-400 kr beroende på standarden.

Vin på restaurang kostar ungefär som i Sverige. I butiken är det lite annat. Billigt vin är mycket billigare på Sicilien än i Sverige, däremot är de dyrare vinerna istället ofta dyrare.

 

Säkerhet

Det är relativt säkert på Sicilien. Eftersom man är beroende av turister försöker man stävja brottsligheten. Men som i alla större städer förekommer det personrån så du ska vara försiktig i Palermo på kvällstid, speciellt vid hamnen och busstationen. Undvik även tomma sidogator.
Skulle du bli bestulen, anmäl det direkt till polisen eller Carabinieri för att undvika strul med försäkringsbolaget.

 

Tull och visum

Åker du från Sverige kan du vistas på Sicilien i upp till tre månader utan att ansöka om visum, däremot krävs giltigt pass eller legitimation (själv fick jag av misstag med mig mitt gamla pass men körkortet gick bra eftersom det var av den nyare sorten).

 

Post och telefon

I de större städerna är det inga problem att hitta postkontor och brevlådor men i de mindre städerna och byarna är det näst intill obefintligt och finns de, har de oftast öppet korta stunder.
Mobiltelefontäckningen är det lite si och så med på landsbygden.

 

Viktiga telefonnummer

 

SOS tel: 113
Polisen tel: 112
Brandkår tel: 115.
Trafikolyckor: 116

 

Språk

Italienska är i princip helt dominerande men man pratar även olika varianter sk. Sicilianska som skiljer sig från olika delar på ön. I en av städerna är det arabiska som gäller.
Engelska och en del pekande räcker långt även om det ibland kan uppstå förvirring.

 

 

 

Sicilien -  Reseguide