Start     Sicilien     Sevärdheter     Aktiviteter     Bilder     Gästbok     Länkar     Kontakt             Rom     Azorerna     New York   

Siciliens arkitektur

 

Sicilien har en brokig bakgrund vilket avspeglar sig i arkitekturen.

Det är främst tre perioder i Siciliens historia som påverkat byggnadskonsten.

 

Grekerna förde med sig en tradition från hemlandet och en del av de ofta monumentala byggnadsverken var till och med överlägsna hemlandets.

Främst byggde man tempel och teatrar och man efterlämnade även många skulpturer och ornament. Grekiska tempel kännetecknas av att sadeltaket taket och det centrala rummet bärs upp och omringas av kolonner, i centrum fanns en staty föreställande de gudarna som templet var tillägnat.

 

Under medeltiden blandades arabiska, bysantinska och normandiska byggnadsstilar med varandra. I många fall kunde stilarna samsas i en och samma byggnad med t.ex. både romansk och gotisk stil. Den normandiska arkitekturen var ofta solid med vackra detaljarbeten.

 

Barocken på 1600- och 1700-talet som kom från Spanien fick sitt gehör i Rom och Sicilien. På Sicilien utvecklades den och gav upphov till en egen stil, sk. siciliansk barock. Barocken gav bl.a. upphov till pampiga och rikt utsmyckade kyrkor och palats.

 

Förutom de tre huvudperioderna hittar man även exempel på arkitektur från det antika Rom i form av de villor som byggdes av rika romare.

 

Mer om Siciliens sevärdheter i form av arkitektur och byggnadskonst hittar du här »

 

 

 

Sicilien

Lämningar efter grekerna vid Naxos.

 

Läs även mer om Transporter; bil buss, båt mm. på Sicilien »