Start     Sicilien     Sevärdheter     Aktiviteter     Bilder     Gästbok     Länkar     Kontakt             Rom     Azorerna     New York   

Mozzia - Sicilien

 

Mozzia eller Motya som den vanligen kallas (sicilianarna själva kallar den för Mozzia) ligger på ön Isola San Pantaleo på Siciliens västra kust inannför den större ön Isola Lunga (se kartan längre ner).

 

Staden var en gång en i tiden en karthagisk koloni som grundades i slutet av 800-talet före kristus. Fenicierna använde staden som ett fäste varifrån de kunde hålla kontrollen över östra medelhavet.
På grund av sin position hade den antika staden ett stort strategiskt värde.

Vid de utgrävningar som genomförts har man funnit rester av bebyggelse ända fram till 397 f.kr. då Dionysios I från Syrkusa förstörde staden.

 

 

 

I resterna efter Mozzia hittar man en välbevarad fästningsmur, portar och torn som omger omringat ruinstaden. Innanför murarna hittar man även rester från en stor helgedom, en offerplats och en arkaisk nekropol. Här finns även lämningar av hantverkskvarter, privatbostäder, stenlagda gator och en liten lasthamn.


I havet utanför Isola San Pantaleo har man bärgat ett unikt feniciskt krigsskepp som numera återfinns i Marsala på Baglio Anselmi-museet.

När Dionysios I förstörde staden flydde invånarna och grundade Lilybeo som numera heter Marsala.


Joseph Whitaker levde mellan 1880-1936. Han var en industriman och amatörarkeolog som intresserade sig för utgrävningarna och han köpte

även ön som numera ägs av hans släktingar. Familjen Whitaker har anlagt ett museum med föremål från utgrävningarna och för den som är historisk intresserad är Mozzia en intressant sevärdhet på Sicilien.


Det går dagligen turer med båt från fastlandet.


På kartan nedan ser du ön (zooma ut för att få en bättre överblick).

 

 

 

 


Visa större karta

 

 

 

Läs om Etna på Sicilien »

 


Share